fredag 26. oktober 2012

Hjemmelaget grillkrydder

Kjøpt grillkrydder inneholder ofte smaksforsterker (natriumglutamat) og konserveringsmiddel, her har du oppskrift på en kjempegod grillkrydderblanding som er fri for begge deler. Enkelt å lage er det også :-)


Oppskrift:
2 ss havsalt
2 ss brunt sukker
5 ss paprika
2 ss chilipulver
1 ss sort pepper
1 ss hvit pepper
1 ss tørket oregano
1 ss hvitløkspulver
1 ss løkpulver
1 ts cayennepepper

Ha saltet og sukkeret i en morter og knus det slik at det blir finmalt, bland i de andre ingrediensene og ha det på en tett krukke eller glass, da holder det seg lenge.



søndag 21. oktober 2012

Hjortegryte med rødvin

Rett og slett den beste viltgryta jeg noen gang har smakt, anbefales!


Oppskrift (4p):

500 g hjortekjøtt
2 ss hvetemel
salt og pepper
5 dl kraft/buljong
2,5 dl rødvin
2 ts viltkrydder
2 laurbærblad
10 sjalottløk
2 fedd hvitløk
200 g lettsaltet sideflesk
3 gulrøtter
ca. 200 g sellerirot
ca. 200 g sjampinjong
(el. annen sopp)
salt og pepper


Del kjøttet i biter og vend det inn i hvetemel blandet med salt og pepper. Stek kjøttet i smør i to omganger og legg det over i en gryte. Hell over kraft, rødvin, krydder og legg i laurbærbladene. Trekkes ved svak varme.
Skrell løken og la den surre i smør på middels varme i 5 minutter, tilsett finhakket hvitløk og la det surre et par minutter til før du har det over i gryta sammen med kjøttet. Del flesket i biter og stek det før du tilsetter det også i gryta. La det trekke sammen på svak varme under lokk i ca. 45 minutter.

Del så gulrøttene og sellerirot i biter og la det trekke med i gryta i slik at total koketid blir 1-1,5 timer, til grønnsakene er blitt møre. Del soppen i skiver og stek den, tilsettes på slutten av koketiden. Smak til med salt og pepper.

Serveres med potetstappe og tyttebærsyltetøy.


lørdag 20. oktober 2012

Indisk kyllinggryte med naanbrød


Naanbrød (8 stk):

Trinn 1:
1 pakke tørrgjær
4 ss lunken melk
2 ss sukker

Rør dette sammen og sett det lunt noen minutter til det begynner å skumme.

Trinn 2:
450 gram hvetemel
1/2 ss bakepulver
1/2 ts salt
1,5 dl melk
1,5 dl yoghurt naturell
1 egg, sammenvispet
2 ss smeltet smør

Smeltet smør

Ha det tørre i en bakebolle og tilsett gjærblandingen, melk, yoghurt, egg og smeltet smør. Rør godt sammen til du får en smidig deig. Sett til heving på lunt sted i en time.
Sett på grillelementet på 250 grader, sett inn stekeplaten slik at den blir varm sammen med ovnen. Del deigen i 8 deler og kjevle de ut til ca 1/2 cm tykke leiver. Legg inn fire om gangen på den varme stekeplaten som skal stå høyt oppe i ovnen, stekes i 3-5 minutter. Pass på underveis, de kan fort bli brente! Pensle med smeltet smør når du tar dem ut av ovnen, og legg dem på rist til avkjøling.


Kyllinggryte (4p):

4-5 kyllingfileter, deles i 5 biter
smør
2 ts garam masala
2 ts karri
1/2-1 rød chili, finhakket
3 fedd hvitløk, finhakket
3 løk, i tynne skiver
1 boks kokosmelk
saften av en lime
frisk koriander
salt og pepper
1 dl hakket cashewnøtter

Varm en par spiseskjeer smør på middels varme i en gryte. Tilsett karri og garam masala og la det frese litt før du tilsetter løk, hvitløk og chili. La det frese sammen noen minutter. Ta ut løken og legg den tilside. Skru opp varmen, tilsett mer smør og stek kyllingbitene slik at de får en stekeskorpe. Ha så i løken igjen, tilsett kokosmelken og la det putre på svak varme mens du koker risen. Smak tilslutt til med limesaft, koriander, salt og pepper. Dryss cashewnøtter over ved servering.

Enjoy!