onsdag 15. august 2012

Blåbærsaft med stevia

Har i lengre tid hatt lyst til å teste ut stevia i syltetøy, saft og bakverk. Siden stevia er opptil 300 ganger så søtt som vanlig sukker og det finnes lite oppskrifter med dette må man bare prøve seg fram. Stevia er en plante, altså er dette et helt naturlig søtningsmiddel som verken inneholder kalorier eller påvirker blodsukkeret. Perfekt for de som har diabetes, men også veldig gunstig for alle oss andre da dette naturlig inneholder massevis av vitaminer og mineraler :-)

Oppskrift på blåbærsaft:

1 kg blåbær
1/2 liter vann
-
3 ts stevia-ekstrakt pr. liter saft
-

Ha rensede blåbær i en kjele sammen med vannet. Kok opp, skru deretter ned varmen og la det småkoke i ca. 10 minutter til bærene begynner å bli litt blasse i fargen. Sil deretter bærene gjennom et sileklede.
Mål opp saften og kok den opp igjen, la småkoke i 10 minutter, skum av underveis. Rør inn steviaen før saften tømmes på flasker med kork evt. plastflasker om du ønsker å fryse den ned.




torsdag 9. august 2012

Blåbærpai

Da er det tid for å plukking av blåbær, noe som gjør seg veldig godt i pai med en klatt is til. Denne oppskriften er orginalt til epler som du kan dele i skiver å legge i bunn istedet for blåbær, men da må du droppe sukkeret og potetmelet. Du kan fint bruke andre bær eller rabarbra også :-)


Oppskrift:

200 g smør
1,5 kopp sukker
3 kopper hvetemel
2 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
(1 kopp = 1 liten kaffekopp)

ca. 250 g blåbær, ferske eller frosne
1 ss potetmel
1/2 dl sukker

La smøret stå en stund i romtemperatur før du begynner slik at det blir mykt. Bland det godt sammen med de øvrige ingrediensene, bruk kjøkkenmaskin eller hendene!
Bland blåbærene sammen med potetmel og sukker, fordel det i bunnen av en paiform og smuldre deigen over. Stekes ved 180 grader i ca. 20 min. (30 min. dersom du bruker frosne bær).
Server varm med is til!