søndag 8. juli 2012

T.G.I. Friday's Jack Daniels Sauce

På T.G.I. Fridays har de en utrolig god saus som heter Jack Daniels sauce, etter litt søk på internett + noen justeringer fant jeg fram til en oppskrift som jeg synes er tilnærmet lik den man får kjøpt der. Sausen passer veldig godt både til fisk, hamburger og til grillmat.


Oppskrift:
1 ts løkpulver
1-2 ts tabascosaus
(ettersom hvor sterk du vil ha den)
2 ss rødvinseddik
0,6 dl Jack Daniels whiskey
2 dl brunt sukker
1 terning kjøttbuljong
0,5 dl vann
2 ss worcestershiresauce

Bland alle ingrediensene i en liten kjele og kok opp. Skru så ned varmen og la det småkoke i 15 minutter.
Kjøl ned og server.





torsdag 5. juli 2012

Elgkarbonader i speltfoccacia med ovnsbakte poteter og hvitløksdressing (4p)



Speltfoccacia:
4,5 dl lunkent vann
1/2 dl appelsinjuice
ca 750 gram siktet speltmel
1-1,5 ts salt
1 pk gjær
olivenolje
maldonsalt
rosmarin, frisk eller tørket

Bland alt sammen og elt ingrediensene forsiktig sammen. Hvis du benytter kjøkkenmaskin må du la den gå på laveste hastghet i ca 5-10 minutter. Dekk bakebollen med plast, lokk eller klede og la deigen heve til dobbel størrelse, i ca 60 minutter.
Kle en langpanne med bakepapir. Elt deigen forsiktig og ha den opp i langpannen. Trykk den forsiktig utover slik at den nesten dekker langpannen. La den heve under klede i ca 30-40 minutter. Lag groper i brødet og ringle over olivenolje. Strø over maldonsalt og (fortrinnsvis frisk) rosmarin. Stekes ved ca 225 grader i ca 15-20 minutter, eller til brødet er ferdig stekt. La brødet avkjøles på rist.

Oppskrift på ovnsbakte poteter:
 10 poteter
2 ss olje
flaksalt

Skrell potetene og del dem i munnfull-store biter. Ha dem i en kjele og dekk med kaldt vann, ha i en teskje salt. Kok opp og la dem syde i 5 minutter. Ha deretter av vannet og tørk potetene med tørkepapir. Legg dem tilbake i kjelen, ha over oljen og legg på lokket. Rist kjelen skikkelig i en noen sekunder. dette vil gjøre at potetene får en ru og sprø overflate som gjør dem enormt gode!
Legg potetene i en ildfast form og dryss over flaksalt. Stekes i 25-30 minutter, snu dem halvveis.

Elgkarbonader:
500 g elgkjøttdeig
1 egg
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 dl matfløte
1 chili
4 ss marinert fetaost
1/2 finhakket løk

Ha alle ingrediensene i kjøkkenmaskinen (eller rør sammen for hånd) og rør det godt sammen. Del farsen i 4 deler og form til karbonader.
Hvitløksdressing:
2 dl rømme
1/2 dl majones
1 krm sennepspulver
1 ss gressløk
1 ts basilikum
1 ts sitronsaft
1 hvitløksfedd

Finhakk hvitløken og rør sammen med de øvrige ingrediensene. La dressingen stå og trekke en times tid.

Rabarbrasaft med sitron

Det faktisk hele fire måneder siden siste innlegg, så da er det jammen på tide med et nytt ett!
Nå er det sommer og ferietid, og da smaker det godt med et iskaldt glass hjemmelaget rabarbrasaft når sola skinner :-)


2 kg rabarbra
3 l vann
2 l sukker
2 sitroner
1 vaniljestang

Kutt rabarbra i biter, skjær sitron i skiver og legg det oppi en stor bolle. La skallet sitte på rabarbraen, det gir den fine fargen. Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene og legg begge deler oppi bollen. Kok opp vann og sukker, og hell det over rabarbraen, sitronen og vaniljen. Dekk til og la stå kjølig i tre døgn.

Sil gjennom et tøystykke eller en fin sikt og hell over på steriliserte flasker. Dette blir en konsentrert saft som blandes med vann før den serveres.
Saften kan også fint fryses.