mandag 31. januar 2011

Grove hamburgerbrød

 
Oppskrift:
ca. 18 brød

50 g gjær
6,5 dl lunkent vann
1 ss honning
2 ts salt
2 ss olivenolje
5 dl fin sammalt hvete
ca. 5 dl hvetemel

sesamfrø
evt. flaksalt, olivenolje, fetaost,
krydder, cherrytomater, oliven

Løs opp gjøren og honningen i det lunkne vannet. Tilsett salt, olivenolje og melet. Tilpass mengden hvetemel til passe deig. Hev i 40 minutter.


Kjevle ut deigen til den er ca. 1 cm tykk.Bruk en skål som er ca. 12 cm i diameter til å stikke ut hamburgerbrødene. Legg brødene på en stekeplate, og hev i 30 minutter. Sett ovnen på 225 grader.

 

Pensle brødene med vann og strø over sesamfrø. Evt. kan du legge på cherrytomater, oliven, fetaost og drysse litt flaksalt og olje over brødene. Ha gjerne på det krydderet du liker også, jeg bruker provencekrydder. Stek i 6-7 minutter midt i ovnen.





torsdag 27. januar 2011

Kvitgrøt


6,5 dl melk
150 g smør
100 g sukker

Dette kokes opp, tilsett en jevning av:

3,5 dl melk
9,5 ss hvetemel (75 g)
1/2 ts vaniljesukker

Kok i 10 minutter før grøten helles over i skål.
Avkjøl litt før den serveres.
 God både lunken og kald til vafler!


Pølse- og grønnsaksform

Oppskrift (6 porsjoner):
1 pk kjøttpølser
1 løk
4 gulrøtter
1/2 brokkoli
1/2 blomkål
-
8-9 poteter
25 g smør
1 dl melk
salt og pepper
-
1 dl revet ost

Skjær løken i ganske store biter, og stek den gyllen. Haes i en ildfast form.
Del opp pølsene og skrelte gulrøtter i biter, blomkål og brokkoli i buketter. Ha i formen.

Skrell potetene og kok dem møre. Mos dem sammen med smøret og melka. Smak til med salt og pepper.
Ha mosen over pølsene/grønnsakene. Ost på toppen.
Stekes ved 200 grader i 30 min.

onsdag 26. januar 2011

Hvit og brun sjokolademousse

Oppskrift til 12 porsjoner

Brun sjokolademousse:
275 g mørk sjokolade
2 stk eggeplommer
1 stk egg
4 dl kremfløte

Brekk den mørke sjokolade i mindre stykker og smelt den over vannbad.
Pisk eggeplommer og det hele egg sammen og rør det i sjokolademassen.
Pisk fløten stiv. Rør først litt av kremen i og vend så resten i.
Fordel moussen i porsjonsformer og sett kaldt et par timer.

Hvit sjokolademousse:
275 g hvit sjokolade
2 stk eggeplommer
1 stk egg
4 dl kremfløte

Brekk den hvite sjokolade i mindre stykker og smelt den over vannbad.
Pisk eggeplommer og det hele egg sammen og rør det i sjokolademassen.
Pisk fløten stiv. Rør først litt av kremen i og vend så resten i.
Fordel den hvite moussen over den brune, og sett kaldt ett par timer til.




Tacograteng



Oppskrift (4p):
500 g kjøttdeig
1 løk
2 paprika
1 boks hakkede tomater
3-4 ss hjemmelaget tacokrydder
(evt. 1 pose tacokrydder)
1 boks philadelfia
1 boks creme fraiche
Revet ost

Brun kjøttdeigen sammen med hakket løk. Tilsett tacokrydderet og rør godt.
Tøm av litt av saften fra tomatene, og tilsett dette sammen med paprika i biter.
La det småkoke noen minutter.

Bland sammen philadelfia og creme fraiche, smør denne blandingen i bunnen av en ildfast form.
Ha kjøtt/tomatsausen over. Revet ost på toppen.
Stekes på 250 grader i ca 15 minutter

Serveres med tortillachips, salat, rømme og salsa. 

Kyllingfrikasse


Oppskrift til 4 personer:

1 kylling
1 ss smør
1 ss olivenolje
2 løk
3 fedd hvitløk
1 ts tørket timian
3 laurbærblad
salt og pepper
2 ss hvetemel
4 gulrøtter
8 poteter

  • Del kyllingen. Ta ut skroget, og del i biter. Krydre med salt og pepper og brun dem i smør og olje i en stor gryte. Tilsett løk delt i båter og hele hvitløksfedd, la det surre med.
  • Dryss over mel når kyllingen er ferdig brunet. Hell over vann og tilsett laurbærbladene og timian. Rør rundt. La dette putre en times tid.
  • Skrell gulrøtter og poteter. Kok dem al dente i egen kjele, og tilsett dem i gryta med kyllingen de siste minuttene.
   
   

Kyllinggryte

Oppskrift:
4 porsjoner

1 ss smør
1 løk
3 ss hvetemel
5 dl hønsekraft
1 ss paprikapulver
1/2 rød paprika
1/2 grønn paprika
1 grillet kylling
1 dl matfløte

Rens og skjær kyllingen i biter. Hakk løken fint, og skjær paprika opp i små biter.

Smelt smør i en gryte og fres løken til den blir blank. Tilsett hvetemelet og rør godt.
Hell over hønsekraften og tilsett paprikapulveret og paprikaen. La dette småkoke i 5 minutter.
Ha tilslutt i fløten og kyllingkjøttet. Kok videre noen minutter.

Serveres med salat, ris og brød!

Kremet pastasalat



Ingredienser:
4 porsjoner

400 g kokt skinke
400 g ukokte pastaskruer
200 g hvitost
1 boks hermetiske maiskorn (liten boks)
1 stang stangselleri
1/2 purre
1 dl valnøttkjerner
1 beger crème fraîche/lettrømme
1 pk majones
2 fedd hvitløk, hakket
0,5 ss sukker
1 ts sitronsaft
2 ts basilikum tørket
1 ts salt
1 ts pepper, kvernet

Kok pastaen "al dente" i rikelig med lettsaltet vann. Del skinke og ost i biter. Skjær purren i ringer. Bland majonesen ut i crème fraîche, hvitløk, sitronsaft, sukker og krydder.

Bland sammen pasta, grønnsaker, valnøtter og dressing, og la pastasalaten trekke minst en time før servering.

Server sammen med brød.

mandag 24. januar 2011

Foccacia

Verdens beste brød! Denne oppskriften er nok til en liten langpanne:

7 dl lunkent vann
25 g gjær
3 + 1 ss olivenolje
1 1/2 ts salt
1/2 ts sukker
14 dl hvetemel

Løs opp gjæren i det lunkne vannet, tilsett 3 ss olivenolje og de øvrige ingrediensene. Dette skal bli til en grøtaktig deig. Den siste ss med olivenolje tilsettes tilslutt slik at den smør seg rundt deigen. Hev i 30 minutter.
 Øs deigen over i ei lita langpanne. Etterhev i 20 minutter.
Hell olivenolje over og lag hull i deigen med fingrene. Dryss over maldon flaksalt og evt. annet krydder du liker, jeg bruker ofte provencekrydder på dette. Stek på nederste rille i ca. 40 minutter på 200 grader.
 Ferdig!

Tomatsild

 Ingredienser:
Nok til en liten krukke

1/2 dl eddik
1/2 dl tomatpurè
1 dl sukker
2 ss vann
1 ts dill
1/2 dl nøytral olje
1 rødløk
3 kryddersildfileter
3 laurbærblad

Eddik, tomatpurè, sukker og vann varmes i kjele til sukkeret er oppløst,
må ikke kokes! Avkjøl, og bland i 1/2 dl nøytral olje og dill.
 Skjær rødløken i skiver og sildfiletene i biter. Legges lagvis med laurbærblad
i en tett krukke. Hell over den avkjølte tomatsausen og la stå kjølig til dagen etter.
 Passer godt på grovt brød.

Tomatsaus

Ingredienser:
1 ss olivenolje
1 løk
2 fedd hvitløk
1 boks hakkede tomater
1 liten boks tomatpurè
2 ts oregano
2 ts basilikum
salt og pepper
 Skrell og hakk opp løken, stek den gyllen i oljen.
Tilsett finhakket hvitløk og surr videre i ett minutt.
Ha i tomatene, tomatpurèen og krydderet tilslutt,
og la det trekke i 15 minutter.
Smak til med salt og pepper.
Tomatsaus som er veldig enkel og snar å lage, passer både til pizza og som pastasaus.

søndag 23. januar 2011

Lakseform

En veldig enkel form som er en stor favoritt hos oss. Av grønnsaker kan man ha i de man liker best, her går gulrøtter, blomkål, brokkoli og purre igjen.

Lakseform
4 porsjoner

ca. 600 gr laks
1 purre
1 brokkoli
1/2 blomkål
6 gulrøtter
50 g smør
flaksalt og pepper

Del opp laksen i passende biter, del opp purreen i ringer og ha over. Kutt opp resten av grønnsakene og legg de oppi formen. Legg klatter av smør, og strø over salt og pepper tilslutt.

Stek ved 225 grader i ca. 10 min. Ha aluminiumsfolie over formen og stek videre i ca. 15 min.

Server med ris og rømme!